TCS IRC Test Questions and Answers PDF | TCS NQT Placement Solved Papers – Download Here

TCS IRC Test Questions and Answers PDF | TCS NQT old model question papers | TCS Online Test question and Answers | TCS Question Paper/ TCS Last 5 Years Placement Papers with solutions free download

TCS IRC Test Questions and Answers PDF | TCS NQT Previous Year Question Papers with Answers PDF: On this page, you can get the TCS Toppers Test Previous Year Question Papers, TCS Last 5 Years Placement Papers with solutions, TCS Aptitude Questions, and Answers PDF, etc. for free cost download. Only newcomers with less than 2 years of experience with a minimum qualification of graduates (BE / B.Tech/ ME/ M.Tech/ M.Sc/ MCA) are eligible for this NQT exam. The candidates can also get to know their preparation level and the areas where they lack. This allows the candidates to prepare better and eliminate any mistakes while solving the questions in the exam. Here you can get the upcoming Private Job details

When it comes to Theory Technical questions, the TCS NQT digital interview mainly asks questions from trending technologies such as Big Data, Machine Learning, Data Science, Cyber ​​Security, Cloud Computing, Augmented Reality, IoT. Students are often confused about the variety and difficulty of the questions asked in the exam. This blog contains sample questions related to the Quantitative Aptitude and Coding section which will help the students to get a general idea about the type and difficulty of the questions asked in the Exam.

Notification Details
RecruiterTCS
DesignationGraduates from (BE/ B.Tech/ ME/ M.Tech/ M.Sc/ MCA)
Exam NameTCS National Qualifier Test (TCS NQT)
Join our Telegram

TCS NQT Online Test question and Answers – Scheme

There will be no negative marks. TCS NQT is adaptive this year. You will not get any extra hard papers in the exam as a calculator and the hard paper will be available on your desktop screen. You are not allowed to roll your eyes during the exam.

More details like upcoming TCS off campus details, Exam pattern, syllabus, Exam dates, admit card, eligibility, age limit, selection process, previous year question papers, Results, interview questions, etc. are available on its officials

TCS NQT Test Pattern 2022 | National Qualifier Test 2022 Pattern | TCS IRC Test  pattern (New)

Candidates can understand the pattern and the syllabus of the exam and can prepare accordingly based on the previous year’s question papers. Refer to the table below to access the TCS previous year’s question papers. You will gain useful insights into the required growth in your preparation. You can edit your syllabus with the regular solution of these question papers. You know if you have missed something from the curriculum.

Sections Name  Questions Duration
English 24 Questions 30 Minutes
Reasoning Ability 30 Questions 50 Minutes
Numerical Ability 26 Questions 40 Minutes
Programmatic Logic 10 Questions 15 Minutes
Coding 02 Questions 45 Minutes
Total 92 Questions 180 Minutes

TCS NQT Placement Papers 2022 | TCS NQT Aptitude Questions | TCS NQT Simplification questions | TCS NQT Coding Questions 2022

You’ll gain fruitful insights into the development required in your preparation. Solving previous year’s papers is considered a powerful tool to assess your performance. TCS DRC Test questions and answers will help the candidates to prepare for the exam in many ways. We hope you now know the importance of attempting the TCS Exam pattern during your exam preparation phase

Mentioning the TCS NQT Previous Year Question Papers with Answers for TCS preparation, ranging from the type of questions to the difficulty level of the questions will definitely affect the enthusiasts who are well prepared for the exam. Here are some tips and applications for the TCS NQT 2021 Question paper with Answers that the candidate should use

TCS NQT Exam Syllabus 2022 (Latest) |  TCS Exam syllabus PDF

In TCS NQT Test Numerical Ability Syllabus

There are a total of 26 questions, each with 1 mark and multiple-choice questions

Number System

  • Number System, LCM & HCF
  • Divisibility
  • Numbers & Decimal Fractions

Mensuration

  • Geometry
  • Area, Shapes & Perimeter

Arithmetic Ability

  • Percentages
  • Allegations and Mixtures
  • Ratios, Proportion
  • Work and Time
  • Speed Time and Distance
  • Profit and Loss
  • Averages
  • Equations
  • Ages
  • Probability
  • Clocks & Calendar
  • Series and Progressions

Elementary Statistics

  • Mean, Median, Mode, Variance, and Standard Deviation

Data Interpretation

  • Pie Charts
  • Tabular DI
  • Graphical DI

Simplifications & Approximations

  • Simplifications and Calculations (Rational and Irrational Number)

TCS NQT Verbal Ability Syllabus

English Grammar

  • Word Completion
  • Sentence Completion
  • Error Identification
  • Arrangement
  • Formal or Informal Sentences, Sentence Joining
  • Meanings

Reading Comprehension

TCS NQT Reasoning Ability Syllabus

Identifying Word

  • Word Pattern
  • Letter Series

Numeric Patterns

  • Number Series

Problem Solving

  • Seating Arrangements
  • Blood Relations
  • Directional Sense

Figural and Factual Analysis

Cube Folding, Paper Cuts, and Folds

Decision Making

  • Statement and Conclusion
  • Syllogism
  • Data Sufficiency

Propositional Reasoning

  • Logical Venn Diagram Based DI

Visual/Spatial Reasoning

  • Visual / Spatial Reasoning

TCS NQT Coding Ability Syllabus

  • C
  • C++
  • Java
  • Perl
  • Python

TCS NQT Programming Language Syllabus

  • Data Types in tcs mcq c questions
  • Functions and Scope
  • Recursion and Iteration
  • Questions on File Handling
  • Questions on Array
  • Questions on Variables and Registers
  • TCS Questions on Loops
  • TCS Questions on Command Line Arguments

Most Asked TCS Questions in C MCQ Sections

  • TCS Questions Misc

TCS Computer Science Papers – C Language Part 2

  • TCS Questions on OOPS
  • Input-Output Questions
  • Stacks and Queue
  • Linked List
  • Trees
  • Graphs
  • Dynamic Programming and Greedy
  • Hashing
  • Searching and Sorting
  • Time Complexity

TCS NQT 2022 questions and Answers | TCS Reasoning Questions PDF | TCS NQT Aptitude Questions 

Q1. A function f defined as 2 f(n) = f(n+2) + f(n+1)  where n > 2  and f(1) = f(2) = -1.  What is the value of f(1) + f(2) + f(3) + f(4) + …. f(2018)?

Sol: Given that 2 f(n) = f(n+2) + f(n+1)

→ f(n+2) = 2 f(n) – f(n+1)

If n = 1 then f(3) = 2 f(1) – f(2) →f(3) = 2(-1) – (-1) = -2 + 1 = -1

If n = 2 then f(4) = 2 f(2) – f(3) →f(4) = 2(-1) – (-1) = -2 + 1 = – 1

If n = 3 then f(5) = 2 f(3) – f(4) →f(5) = 2(-1) – (-1) = -2 + 1 = – 1

So for any value of ‘n’ the result is always -1

→ f(1) + f(2) + f(3) + f(4) + …. f(2018) = (-1) + (-1) +(-1) for 2018 times = -2018

Q2. Write a program to count the total number of words of a string and print the count. Input will be a string. 

Input Format: Take a string as Input

Output Format: Output is the integer of the number of words counted in a given input string.

Constraints: String not equal to null

Sample Input: String Word Count

Sample Output : 3

Solution 

include <stdio.h>

int main()

{

char str[100];

int i,count;

fgets(str,100, stdin);

i=0;

count=1;

while(str[i] != ‘\0’)

{

if(str[i] != ‘  ‘  &&  str[i+1] == ‘  ‘)

{

count++;

}

i++;

}

printf(“\n%d”,count);

return 0;

}

Explanation:

  • Strings contain an array of characters that are terminated with Null character c.
  • We declare the array of characters as string str[100] and declare the count variable for counting the number of words in a string
  • We are taking the string as input by using fgets().
  • We run the while loop until the string is not equal to null.
  • Inside the while loop, we are checking for spaces in between characters.
  • If any spaces are present then we will increment the count until the string is not equal to null.
  • Then we finally print the counted number of words present in the string.

Q3: There are two water tanks P and Q, Q is much smaller than P. Water gets filled at the rate of 1 liter every hour in Q. In case of P, water gets filled up this way: 5L in the first hour, 10L at the end of the second hour, 20L at the end of the third hour, 40L at the end of the fourth hour and so on. If tank P is filled by 1/64 parts in 33 hours, then in how many hours will it get completely filled?

A)36

B)39

c)40

d)38

Solution: For every one hour the water in tank P getting doubled.

In 33 hours 1/64th of the tank full

In 34 hours 2 x (1/64) = 1/32 of the tank full

In 35 hours 2 x (1/32) = 1/16 of the tank full

In 36 hours 2 x (1/16) = 1/8th of the tank full

In 37 hours 2 x 1/8  =1/4th  of the tank full

In 38 hours 2 x1/4 = ½   the tank full.

In 39 hours 2 x ½ = 1 the tank full

Answer: B

Q4: Joseph is learning digital logic subject which will be for his next semester. He usually tries to solve unit assignment problems before the lecture. Today he got one tricky question. The problem statement is “A positive integer has been given as an input.   Convert decimal value to binary representation. Toggle all bits of it after the most significant bit including the most significant bit. Print the positive integer value after toggling all bits”.

Constraints : 1<=N<=100

Example 1 – Input : 10 -> Integer

Output : 5 -> result- Integer

Solution in C:

#include <stdio.h>
using namespace std;
int main()
{
int n; cin>>n;
int k=(1<<(int)floor(log2(n))+1)-1;
cout<<(n^k);
}

Solution in Python

import math
n=int(input())
k=(1<int(math.log2(n))+1)-1
print(n^k)

Q5: Given an array, Arr[] of size T, contains binary digits, where

  • 0 represents a biker running to the north.
  • 1 represents a biker running to the south.

The task is to count crossing biker in such a way that each pair of crossing biker(N, S), where 0<=N<S<T, is passing when N is running to   the north and S is running to the south.

Constraints: 0<=N<S<T

Example 1- Input :

  • 5 -> Number of elements i.e. T
  • 0 -> Value of 1st element.
  • 1 -> Value of 2nd element
  • 0 -> Value of 3rd element.
  • 1 -> Value of 4th element.
  • 1 -> Value of 5th element

Output : 5

A solution in Python:

n = int (input ())
L =[]
sum = 0
c = 0
for _ in range (n):
a = (input ())
if a:
sum += c
else:
c += 1
print (sum)
Q6:Define Cloud Computing?
TCS Technical Interview Questions - TCS Interview Questions - Edureka
Answer: Cloud computing is a method for delivering information technology (IT) services in which resources are retrieved from the Internet through web-based tools and applications, as opposed to a direct connection to a server.
Q7: Define Machine Learning, deep learning & AI?
Machine Learning - TCS Interview Questions - Edureka

Answer:

  • Machine learning is a method of data analysis that automates analytical model building. It is a branch of AI based on the idea that systems can learn from data, identify patterns and make decisions with minimal human intervention.
  • Deep Learning is an AI function that imitates the workings of the human brain in processing data and creating patterns for use in decision making.
  • AI is the simulation of human intelligence processes by machines, especially computer systems. These processes include learning, reasoning, and self-correction.
Q8: What are the characteristics of Deep Learning?
Deep Learning - TCS Interview Questions - Edureka
Answer:
  • Major Characteristics of deep learning are:
  • Healthcare
  • Image Recognition
  • Stock Analysis
  • News Analysis
  • Fraud Detection
  • Self Driving Cars

Q9: What are the uses of Cloud Computing?

Answer:

  1. Create new apps and services
  2. Store, back up and recover data
  3. Host websites and blogs
  4. Stream audio and video

Q10: Define Big Data analytics?

Answer:  Big Data is data but with a huge size. Huge in size and yet growing exponentially with time. In short, such data is so large and complex that none of the traditional data management tools can store it or process it efficiently.

Q11: List down characteristics of Big Data Analytics?

Answer:

  • Volume
  • Velocity
  • Variety
  • Veracity
  • Value

Q11) Explain the functionality of linked list?

Answer: A linked list is a kind of a linear data structure, in which the elements are not stored in contiguous memory locations also the elements in a linked list are linked using pointers.

Q12) What are the four basic principles of OOPS?

Answer: Object-oriented programming has four basic principles:

  • Encapsulation
  • Polymorphism
  • Inheritance
  • Abstraction

Q13) What is inheritance?

Answer:

Using inheritance, programmers can extend the functionality of the code’s existing classes to eliminate repetitive code.

The main object is the superclass & all other objects that follow it are subclasses. Subclasses can have separate elements while adding what they need from the superclass.

Q14) What are DDL, DML, and DCL commands in my SQL?

Answer: DDL: Extended as Data Definition Language, it consists of the SQL commands that is used to define the database schema. It deals with descriptions of the database schema and is just used to create as well as modify the structure of database objects in the database.

Following are the DDL Commands:

  • CREATE
  • DROP
  • ALTER
  • TRUNCATE
  • COMMENT
  • RENAME

DML: These are the SQL commands that deals with the manipulation of data present in the database belong to DML or Data Manipulation Language and this includes most of the SQL statements.

Following are the DML Commands:

  • INSERT
  • UPDATE
  • DELETE
  • LOCK

DCL: DCL includes commands such as GRANT and REVOKE which specifically deal with the rights, permissions, and other controls of the database system.

Following are the DCL Commands:

  • GRANT
  • REVOKE

Q15: What technologies have you worked upon till now?

Answer: Generally, when asking these types of questions, the interviewer is attempting to determine what qualifications you already have and whether they are applicable to the role for which you are being interviewed.

Q16: Define Augmented Reality?

Answer:  Augmented Reality (AR) is a general term for a collection of technologies used to blend computer-generated information with the viewer’s natural senses.

Q17:  What are the types of Cyberattacks?

Answer:  

Malware attack – It is a common cyberattack where malware executes unauthorized actions on the victim’s system.

Spoofing – a spoofing attack is a situation in which a person or program successfully identifies as another by falsifying data, to gain an illegitimate advantage.

Phishing – the fraudulent practice of sending emails purporting to be from reputable companies in order to induce individuals to reveal personal information, such as passwords and credit card numbers.

Q18: Define IoT & list down it’s applications?

Answer:  

The Internet of Things (IoT) is the network of physical devices, vehicles, home appliances, and other items embedded with electronics, software, sensors, actuators, and connectivity which enables these things to connect and exchange data.

Applications:

  • Smart homes
  • Wearable (Smartwatches)
  • Manufacturing Industries
  • Transportation
  • Agriculture
  • Healthcare.

Q19: Write a Program to print the Half Pyramid Number Pattern?

Soln:

1

22

333

4444

55555

Q20: A team of 11 is needed to be formed who are to be selected from 5 men and 11 women, with the restriction of selecting not more than 3 men. In how many ways can the selection be done?

a.      2256
b.      1543
c.      1444
d.      1245

Answer:  a. 2256

Solutions

Selecting 0 men and 11 women = 5C0 * 11C11 = 1
Selecting 1 men and 10 women = 5C1 * 11C10 = 55
Selecting 2 men and 9 women = 5C2 * 11C9 = 10 * 55 = 550
Selecting 3 men and 8 women = 5C3 * 11C8 = 10 * 165 = 1650
So total number of ways = 1650 + 550 + 55 + 1 = 2256 way

Q21: The rejection rate for Audi production was 4 per cent, for Mercedes it was 8 per cent and for the 2 cars combined it was 7 per cent. What was the ratio of Audi production?

a.      5/1
b.      7/1
c.      2/1
d.      3/1

Answer: d.  3/1

Solutions

Using the simple weighted average formula we get,
(4x + 8y)/(x+y) = 7
or, 4x + 8y = 7x + 7y
or, a/b = 3/1

Q22: There are two bags containing white and black marbles. In the first bag there are 8 white marbles and 6 black marbles and in the second bag, there are 4 white marbles and 7 black marbles. One marble is drawn at random from any of these two bags. Find the probability of this marble being black.

a.      7/154
b.      22/77
c.      7/54
d.      41/77

Answer: d. 41/77

Solutions

Probability of drawing a black ball from the first bag is = 6C1 / 14C1
Probability of drawing a black ball from the second bag is = 7C1 / 11C1
Total probability = 1/2 * (6C1/14C1) * (7C1/11C1) = 41/77

Q23: There is a city where all 100% of votes are registered. Among these 60% voted for Congress and 40% voted for BJP. Ram, gets 75% of congress votes and 8% of BJP votes. How many votes did Ram get?

a.      42.8 %
b.      56.6 %
c.      48.2 %
d.      64.4 %

Answer: c. 48.2 %

Solutions

Let the total number if votes = 100. So Ram gets,
75% of 60 = 60 * 0.75 = 45 votes
8% of 40 = 40 * 0.08 = 3.2 votes
Thus total number of votes that Ram gets = 48.2 %

Q24: There are two decks of cards each deck containing 20 cards, with numbers from 1 to 20 written on them. A card is drawn at random from each deck, getting the numbers x and y What is the probability that log x + log y is a positive integer. (Logs are taken to the base 10.)

a.      3/200
b.      7/400
c.      29/100
d.      5/400

Answer: b.  7/400

Solutions

We know that log x + log y = log xy
for log xy to be positive, we have the following choices:
(1, 10), (10, 1), (10, 10), (5, 20), (20, 5), (2, 5), (5, 2)
So the probability = 7/400

Q25:  A 7-digit number is to be formed with all different digits. If the digits at the extreme right and extreme left are fixed to 5 and 6 respectively, find how many such numbers can be formed?

a.      120
b.      620
c.      30240
d.      6720

Answer: d. 6720

Solutions

If the digits at extreme left and right are fixed as 5 and 6, then the number of digits left = 8
So the in-between 5 places can be filled in 8 * 7 * 6 * 5 * 4 ways
= 6720 ways

Important Details

Leave a Comment