TCS Ninja Previous Year Question Papers | TCS Ninja Coding questions with answers PDF

TCS Ninja Previous Year Question Papers | TCS Digital Coding Mock test/ TCS Digital Aptitude Questions | TCS Ninja Coding MCQ Questions | TCS Ninja Coding Questions with answers PDF download

TCS Ninja Previous Year Question Papers | TCS Digital Coding Questions | TCS Ninja Placement papers 2022: Students applying for the TCS Ninja hiring drive for 2019, 2020, 2021, and 2022 blocks may check the TCS Ninja previous questionnaires below. This TCS Ninja test sample question paper is provided for reference purposes only. So students can check the TCS model question papers Ninja specified block recruitment drive. Each year, TCS organizes a recruitment process to recruit the best job hunters with the appropriate skills for their workplace. Below you will find a list of TCS Ninja study material/ TCS Sample question papers for Best Choice.  The candidates can also get to know their preparation level and the areas where they lack. This allows the candidates to prepare better and eliminate any mistakes while solving the questions in the exam. To get more Private Jobs click here

  • Like this more private jobs interview questions, aptitude questions, previous year question papers, Results, Admit cards, Answer keys, internship details, off-campus details, Exam syllabus, Exam patterns, etc. are instantly you can get in @ Naukrimessenger.com without any free cost
Notification Details
RecruiterTCS
Join our Telegram

TCS Eligibility Criteria

For more upcoming & latest Graduate Jobs just click here

  • Graduate (B.Tech/ BE/ BCA)

TCS Ninja Online Test Pattern | TCS Test pattern (New)

TCS Atlas previous question papers

The selection process consists of three rounds – a written test, a technical and administrative interview, and human resources interview. However, the TCS exam level is moderate and applicants will only qualify for the next round if they clear the written exam. Like this more Exam pattern & syllabus click our website

Section Name TCS Ninja Questions Time Duration
Numerical Ability 26 Questions 40 Minutes
Verbal Ability 24 Questions 30 Minutes
Reasoning Ability 30 Questions 50 Minutes
Programming Logic 10 Questions 15 Minutes
Hands-on Coding – 1 01 Questions 15 Minutes
Hands-on Coding – 2 01 Questions 30 Minutes

TCS Ninja Paper Names | TCS Ninja Placement Papers And Written Test Questions | TCS Ninja Coding questions 2022

You can Gain insight into reading the Exam pattern & syllabus. By preparing this you will get to know the difficulties that are faced by candidates while giving the actual examination. It will increase your overall caliber and will be of great help to score well in the exam.

SECTION 1: English

SECTION 2: Quantitative Aptitude

SECTION 3: Programming Concepts

SECTION 4: Coding

  • 10 Questions 10 Minutes For English Test
  • 20 Questions 40 Minutes For Quantitative Aptitude
  • 10 Questions 20 Minutes For Programming Language Efficiency
  • 1 Questions 20 Minutes For Coding Test

TCS Ninja Question papers PDF | TCS Ninja placement preparation papers List

In the section below you can find the questions mentioned below with answers and solutions. To get more upcoming Question papers click here

  • TCS Ninja Aptitude Questions
  • TCS Ninja Aptitude Questions – Numerical Ability
  • TCS Ninja Aptitude Questions – Reasoning Ability
  • TCS Ninja Aptitude Questions – Cognitive Test
  • TCS Ninja Questions | TCS Ninja Placement Papers
  • TCS Ninja Interview Questions | Technical and HR Questions
  • TCS Ninja Coding Questions and Answers (New)
  • TCS Ninja Programming Logic Questions

TCS Ninja Questions – TCS Placement Papers – TCS Previous Year Paper

TCS Ninja Questions – Hands-on-Coding Questions

Question 01: Given a maximum of four digit to the base 17(10 -> A, 11 -> B, 12 -> C, 16 -> G) as input, output its decimal value.

Answer: INPUT 23GF

Solutions

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <string.h>

using namespace std;
int main(){
char hex[17];
long long decimal;
int i = 0, val, len;
decimal = 0;
cin>> hex;
len = strlen(hex);
len–;

for(i = 0;hex[i]!=’\0′;i++)
{
if(hex[i]>=’0’&& hex[i]<=’9′){
val = hex[i] – 48;
}
else if(hex[i]>=’a’&& hex[i]<=’g’){
val = hex[i] – 97 + 10;
}
else if(hex[i]>=’A’&& hex[i]<=’G’){
val = hex[i] – 65 + 10;
}
decimal = decimal + val * pow(17,len);
len–;
}

cout<< decimal;

return 0;
}

Questions 02: One programming language has the following keywords that cannot be used as identifiers: break, case, continue, default, defer, else, for, func, goto, if, map, range, return, struct, type, var.. Write a program to find if the given word is a keyword or not

Input #1:

defer

Output:

defer is a keyword

Input #2:

While

Solutions

#include<iostream>
#include<string.h>

using namespace std;
int main(){

char str[16][10] = {“break”, “case”, “continue”, “default”, “defer”, “else”,”for”,
“func”, “goto”, “if”, “map”, “range”, “return”, “struct”, “type”, “var”};
char input[20];
int flag = 0;
cin >> input;
for(int i = 0; i<16;i++){
if(strcmp(input,str[i]) == 0){
flag = 1;
break;
}
}
if(flag==1){
cout << input << ” is a keyword”;
}
else{
cout << input << ” is not a keyword”;
}
return 0;
}

Question 03: Our hoary culture had several great persons since time immemorial and king Vikramaditya’s Nava Ratna (nine gems) belong to this ilk. They are named in the following shloka:

Among these, Varahamihira was an astrologer of eminence, and his book Brihat Jataka is recommended as the ultimate authority in astrology. He was once talking with Amarasimha, another gem among the Nava ratnas and the author of Sanskrit thesaurus, Amarakosha. Amarasimha wanted to know the final position of a person, who starts from the origin 0 0 and travels per the following scheme.

  • He first turns and travels 10 units of distance
  • His second turn is upward for 20 units
  • The third turn is to the left for 30 units
  • The fourth turn is downward for 40 units
  • The fifth turn is to the right(again) for 50 units

Constraints:

2<=n<=1000

Input:

3

Solution 

import java.util.*;
import java.lang.*;

class Main {
public static void main (String[] args) {
Scanner sc = new Scanner(System.in);
int n=sc.nextInt();
char c = ‘R’;
int x = 0, y = 0;
while(n>0){
switch(c){
case ‘R’:
x = Math.abs(x) + 10;
y = Math.abs(y);
c =’U’;
break;
case ‘U’:
y = y + 20;
c = ‘L’;
break;
case ‘L’:
x = -(x + 10);
c = ‘D’;
break;
case ‘D’:
y = -(y);
c = ‘R’;
break;
}
n–;
}
System.out.println(x+” “+y);
}
}

TCS Ninja Aptitude Questions – Verbal Ability questions

The oral skills of the TCS Ninja Aptitude Questions belong to Part A (Cognitive Skills). Here are 24 questions to ask. These should be resolved within 30 minutes.

Questions 01: The candidates ____ certificates the office could not verify were not permitted to appear before the interview board.

A.Whom

B.Whose

C.Who

D.Which

Answer: Option B

Solutions: The word that precedes the blank is ‘The candidates’ and the word that follows the blank is ‘certificates’. From the context, it can be understood that ‘the certificates belong to the candidates’ or ‘the candidates possess the certificates’.

If we consider the given options, all the options (whom, whose, who, which) are relative pronouns.

So, from the context, it can be understood that the required relative pronoun to be fitted in the blank should reflect the sense of possession.

One such relative pronoun that reflects the sense of possession is ‘whose’ which is given in option B. Hence option B is the correct answer. If we relate the same, the correct sentence is ‘The candidates whose certificates the office could not verify were not permitted to appear before the interview board.’

Use of other options:

  • Whom’ is used to represent a person when the person is in the object position of the verb. Example: I submitted the proposal to the person whom I met yesterday.
  • Who’ is used to represent a person when the person is in the subject position of the verb. Example: The person who received the proposal has approved the project.
  • Which’ is used to represent things and animals. Example: I read the letter which was delivered today.

Q2: Which statement is CORRECT according to the passage?

A.Research about vaccines is not reliable

B.All pandemics are not to be feared

C.Pandemics keep occurring periodically

D.There is no solution for a pandemic

Answer: Option C

Q3: In the fourth paragraph which pandemic is the author referring?

A.An unknown one

B.Small pox

C.COVID-19

D.Cholera

Answer: Option A

Q4: What does the writer imply that we should do?

A. Be vigilant about hygiene and health issues.

B.Wear masks when we step out of our homes.

C.Wash our hands and everything we touch carefully.

D.Maintain social distancing and avoid public gatherings.

Answer: Option A

Q5: The part of the sentence below may contain a grammatical error. Identify the part.

A high-end machine was inaugurated at the city’s Institute of Medical Sciences which will facilitate 3000 RT-PCR tests for Coronavirus in a day.

A.A high-end machine was inaugurated

B.at the city’s Institute of Medical Sciences

C.for Coronavirus in a day

D.which will facilitate 3000 RT-PCR tests

Answer: Option A

Q6: Select the most appropriate option to complete the sentence.

The final report on the project was __ into three parts.

A.Broken up

B.Broken off

C.Broken away

D.Broken out

Answer: Option A

Q7: Complete the following passage by filling in the blanks (1) and (2) with the right word from the list given below:

Compared with conventional agriculture, organic farming uses fewer pesticides, reduces soil erosion, decreases nitrate leaching into groundwater and surface water, and _________ animal wastes back into the farm. These benefits are ________ by higher food costs for consumers and generally lower yields.

Blank 1: A) recycling  B) recycle    C) recycles        D) recycled

Blank 2: A) increased B) balanced  C) counterbalanced  D) encountered

A.1-D, 2-B

B.1-D, 2-A

C.1-C, 2-C

D.1-B, 2-D

Answer: Option C

Q8: Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the options given below:

The Mughal Emperor Akbar, ________ 25th October 1605, shortly ________ his 63rd birthday due to yesterday.

A.dies on/ when

B.died on/ after

C.died at/ after

D.died in/ before

Answer: Option B

Q9: The following three sentences can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision:

I was at the fair. I got lost. I got scared.

A.I am scared after I am lost at the fair.

B.I went to fair and got scared as I was lost.

C.I am lost at the fair so I am too scared.

D.I got lost at the fair and was scared.

Answer: Option D

Q10: What purpose do the calls of the birds serve?

A.They help them locate other birds.

B.They show them the direction during flight.

C.They help the male secure their territory.

D.They assist them in finding food.

Answer: Option C

TCS Ninja Questions – Programming Logic

Q1:Find Prefix and suffix for the below infix problem statement :

Infix Expression : 11 +20/5*(20-15)^6^5

A. Prefix Expression: 11 20 15 20 5 – ^^*6 5/+

Postfix Expression: +20/11*5-20^^15 6 5

B. Prefix Expression: 11 20 5 20 15-6 5^^*/+

Postfix Expression: +11/20 *5^^ -20 15 6 5

C. Prefix Expression: 11 20 5 20 15 – ^^^/+6 5

Postfix Expression: +11/^^-20*5 20 15 6 5

D. Prefix Expression: +11/20*5^^-20 15 6 5

Postfix Expression : 11 20 5 20 15 -6 5^^/+

Answer: Option D

Q2: Write the name of a library of functions that is used to perform arithmetic operations on BigInteger and BigDecimal.

Answer: import java.math.*;

Solution: java.math consists of all the required functions related to BigInteger and BigDecimal.

Q3: There are two integer numbers X and Y that are between 0 to 25. The user stores the value under a 5-bit number. How many minimum bits are required to store the result of the below expression?

Res=3*(X-Y)

A.8

B.5

C.7

D.8

Answer: Option D

Solutions: If we perform X-Y the possible answers shall be from -75 to 75. In order to store this, we need 8 bits.

Q4: Consider the following tree. What will be the preorder traversal?

 

A. D H E B I F G C A

B. D H E B A F I G C

C. A B D E H C F I G

D. H I D E F G B C A

Answer: Option C

Solutions: In preorder traversal, we have to visit the root first and then left, and finally right.

Q5: Which argument is passed to fflush()?

A.no parameters

B.stdin

C.stdout

D.stderr

Answer: Option B

Solutions: In order to clear the input stream buffer we have to pass stdin to flush.

TCS Ninja Questions – Reasoning Ability

Q1: In the following diagram, the triangle stands for ‘males’, the circle for ‘doctors’, the rectangle for ‘government employed’, the hexagon for ‘corona warriors’. The numbers in different segments show the number of persons for that segment. How many government-employed doctors are either corona warriors or males or both?

A. 22

B. 73

C. 35

D. 38

Answer: Option B

Solutions:

Here we need to find government-employed doctors who are either corona warriors or males or both.

To find out the number of government-employed doctors who are corona warriors, we need to check the intersection of rectangle, circle, and hexagon and the value is 16.

To find out the number of government-employed doctors who are males, we need to check the intersection of rectangle, circle, and triangle and the value is 35.

To find out the number of government-employed doctors who are both corona warriors and males, we need to check the intersection of rectangle, circle, hexagon, and triangle and the value is 22.

So, the total number of government-employed doctors who are either corona warriors or males or both = 16+35+22 = 73.

Q2: Among 5 objects P, Q, R, S and T

i. R is twice as heavy as T

ii. S is one and half times as heavy as Q

iii. Q and R together weigh as much as S and T together

iv. P and S together are one and half times as heavy as Q and T together

Which among the five is the heaviest of all?

A. Q

B. S

C. P

D. R

Answer: Option B

Solutions

From statement (i), R = 2T — Eq (1)

From statement (ii), S = 1.5Q — Eq (2)

From statement (iii), Q+R = S+T — Eq (3)

From statement (iv), P+S = 1.5(Q+T) — Eq (4)

Substitute Eq (1) and Eq (2) in Eq (3)

Q+2T = 1.5Q+T

0.5Q = T

Q = 2T — Eq (5)

Substitute Eq (5) in Eq (2)

S = 1.5(2T)

S = 3T — Eq (6)

Substitute Eq (5) and Eq (6) in Eq (4)

P+3T = 1.5(2T+T)

P+3T = 4.5T

P = 1.5T

Now, it is obvious that T will be a positive value as T is the weight of a person.

So, among all the above values, S = 3T will be the highest, and hence S will be the heaviest of all.

Q3: There are five rods K, L, M, N, and O. The weight of O is twice L. The weight of L is equal to the weights of K and M together. The weight of M is twice the weight of K. The weight of N is three times the weight of M. If the weight of N is 90 kg, what will be the weight of O?

A. 120 kg

B. 60 kg

C. 105 kg

D. 90 kg

Answer: Option D

Solutions

Given,

The weight of O is twice L

O = 2L — Eq (1)

The weight of L is equal to the weights of K and M together

L = K+M — Eq (2)

The weight of M is twice the weight of K

M = 2K — Eq (3)

The weight of N is three times the weight of M

N = 3M — Eq (4)

Given, N = 90 kg — Eq (5)

From Eq (4), 3M = 90

M = 30 — Eq (6)

Substitute Eq (6) in Eq (3)

30 = 2K

K = 15

Substitute the value of K and M in Eq (2)

L = 15 + 30 = 45

Now, substitute the value of L in Eq (1)

O = 2(45) = 90

Q4: If 30 employees of the Planning department quit Company B and join the Planning department of Company A, then what is the percentage of employees in the Planning Department in the total employees in Company A?

A. 5.34%

B. 6.16%

C. 6.32%

D. 4.48%

Answer: Option C

Solutions

Given, that 30 employees quit Company B and join the Planning department of Company A.

Number of employees in the Planning department of Company A = 46+30 = 76

Total employees in Company A = 1202

Percentage of employees in the Planning Department in the total employees in Company A = (76/1202) X 100 = 6.32%

Q5: Which is the odd term in the following series?

CMQ, FPT, JTX, OYC, UFI

A. FPT

B. OYC

C. JTX

D. UFI

Answer: Option D

Solutions

CMQ: The difference between C and M is 10. The difference between M and Q is 4.

FPT: The difference between F and P is 10. The difference between P and T is 4.

JTX: The difference between J and T is 10. The difference between T and X is 4.

OYC: The difference between O and Y is 10. The difference between Y and C is 4 (Here, the place value of C is 29 because, after Z which is the 26th letter, the 27th letter will be A, the 28th letter will be B and so on)

UFI: The difference between U and F is 11 (Here the place value of F is 32). The difference between F and I is 3.

So, UFI is the odd term of the given series.

TCS Ninja Questions – Numerical Ability Questions

Q1: Two ants of lengths 1 cm and 1.2 cm crawl in opposite directions with average speeds of 2 and 3 mm per second respectively. How many seconds will they take to cross each other?

A. 4.4

B. 2.8

C. 0.4

D. 1.5

Answer: Option A

Solutions

Relative distance to be covered = Sum of the lengths of ants

= 1 + 1.2

= 2.2 cm

= 22 mm (1 cm = 10 mm)

Relative speed when bodies move in opposite directions = Sum of the speeds

= 2 + 3

= 5 mm per second

Time taken to cross each other = Relative distance / Relative speed

= 22/5

= 4.4 seconds

Q2: The index numbers of five commodities are 121, 123, 125, 126, 128 and the weights assigned to these are respectively 5, 11, 10, 8, 6. Then what is the weighted average index number?

A. 123.8

B. 124.2

C. 124.6

D. 125.2

Answer: Option C

Solutions:

Weighted average = Sum of all the weights / Total number of weights

Sum of all the weights = 121*5 + 123*11 + 125*10 + 126*8 + 128*6

= 605 + 1353 + 1250 + 1008 + 768

= 4984

Number of weights = 5 + 11 + 10 + 8 + 6

= 40

Weighted average = 4984 / 40

= 124.6

Q3: A sum was lent to Ravi for three years by an organization that fixed a yearly rate of 10% compound Interest for repayment along with the condition of recovery in equal installments of Rs.31944. What percentage (correct to two decimal places) above the borrowed amount Ravi had to pay the organization?

A. 18.43

B. 21.25

C. 16.52

D. 20.63

Answer: Option D

Solutions:

Let x be the amount borrowed.

After one year amount will be = 1.1 x

Amount remaining after paying the first installment = 1.1x – 31944

For the next year, this amount acts as the principal

After second year amount will be = 1.1 (1.1x – 31944)

Q4: What is the fourth proportional of 0.006, 1.2 & 6/25?

A. 36

B. 48

C. 4.8

D. 3.6

Answer: Option B

Solutions:

Let the fourth proportional be x

Then,

0.006: 1.2 :: 6/25 : x

0.006 * x = 1.2 * 6/25 (Since Product of means = Product of extremes)

x = (1.2*6)/(25*0.006)

x = 7.2/0.15

x = 48

= 1.21x – 35138.4

Amount remaining after paying the second installment = 1.21x – 35138.4 – 31944

= 1.21x – 67082.4

This acts as principal for the third year

After third year, amount will be = 1.1(1.21x – 67082.4)

= 1.331x – 73790.64

This amount should exactly be equal to the final installment.

Hence, 1.331x – 73790.64 = 31944

1.331x = 105734.64

x = 105734.64/1.331

x = 79440

Borrowed amount = 79440

Amount paid = 31944*3

= 95832

Percentage of extra amount paid = (95832-79440)/79440 * 100

= (16392/79440) * 100

= 20.63%

Q5: Which one among the following has the least value?

A. √75 – √74

B. √74 – √73

C. √77 – √76

D. √76 – √75

Answer: Option C

Solutions

Rationalizing the options

√75 – √74 * (√75 + √74)/(√75 + √74) = 1/(√75 + √74)

√74 – √73 * (√74 + √73)/(√74 + √73) = 1/(√74 + √73)

√77 – √76 * (√77 + √76)/(√77 + √76) = 1/(√77 + √76)

√75 – √74 * (√75 + √74)/(√75 + √74) = 1/(√75 + √74)

Comparing all the fractions, 1/(√77 + √76) is the least value as its denominator is the greatest

TCS Ninja Coding Questions | TCS Ninja Coding MCQ Questions

C MCQ Approx Questions in Test Importance
Linked List, Stacks Queues 02 High
C Basics 01 Med
Arrays, Functions, Scope 01 Med
Loops, Data Types 0 – 1 Low
Coding Marks
Marks
0 Test Case
0 Marks
1 Test Case
5 Marks
2 Test Case
8 Marks
3 Test Case
12 Marks
4 Test Case
18 Marks
5 Test Case
22 Marks

Difference between TCS NQT and TCS Digital Coding Round

TCS NQT TCS Digital
2 problem statement 2 problem statement
2 Qs, 15/30 mins 60 mins
basic coding questions advance coding questions(dealing with algorithms and real-word problems)

TCS Ninja Coding Questions with answers PDF – Download Here

TCS Ninja Coding MCQ Questions
TCS Ninja Coding Questions with answers
TCS Ninja Coding solved question papers
TCS Ninja Coding sample questions PDF
TCS Ninja Coding Questions with answers PDF 
TCS Digital Coding Questions all slots
TCS Preparation Links
TCS Atlas previous question papers

TCS Atlas Hiring 2022 Test Pattern

Important Details

Leave a Comment